[email protected]

Irak’ın siyasi şartları uygun olmadığı için gizli kalsınlar diye  2003 önce mücadele veren bütün dava insanları mücadelelerini gizli yürüttüler , Toplumumuzun Lideri Ata Hayrullah liderimiz Necdet Koçak zamanın Ateş sönmezi ( Kerkük vakfı başkanı izzettin Kerkük) ve nice adları zikir  edilmeyen adsız kahramanlar ve  bu makaleyi onlara ithaf ediyorum.

Her toplumun halk kahramanları ve de milli kahramanları vardı.  Bu halkların, milletlerin  önde gelenlerinin, liderlerinin  sergiledikleri  kahramanlıkları, aynı  toplumun veya düşman toplumların aydın yazarları tarafından tarihe mal edilmek üzere  saati saatına, günü gününe  kaydedilir.  Elbette kaydedilmeyenler de olabilir, ister  kaydedilenler olsun, ister  kaydedilmeyenler  olsun bu adız kahramanlar halk dilinde efsaneleşerek nesil den  nesil e anlatılarak masallaşır. Hiç kuşkusuz  bu kahraman liderlerin başarısının arkasında  kimi adsız kahramanlar da vardır.

Uzun zamandan beridir özellikle 2003 ten sonraki özellikle genç adsız kahramanlar hakkında  bir şeyler yazmak arzusundaydım,  zira  bu gönüllü kahramanların bir çoğuna yürüyüşte,  bayrak asmada ,  boykota ve  milli organizasyonlarda  ve de toplum yararına  birçok değişik mahfilde yarıştıklarına şahitlik ettim.

Peki  bu adsız kahramanlar ne yapar?

Bana göre her planın her eylemin ve de her türlü milli  faaliyetlerinin  perde arkasında rolleri  azımsanmayacak kadar büyük olan bu fedakar adsız kahramanlar vardır.  Bu adsız kahramanlar olmazsa, ne bir milli haykırış ne de bir sosyal faaliyetin başarı kazananması mümkün olmaz. Bunlar bir karşılık beklemeden,  partilerin vakıfların derneklerin her türlü faaliyetlerinde  hizmette koşarlar  ama kendilerinden söz ettirmezler. Afiş, resim, döviz asma yarışına kapılırlar, milli bir varlığın muhafazası için  sabaha kadar nöbet tutarlar, yemek dağıtırlar, fuarlarda görev alırlar, sokak ve caddeler de bayrak asarlar faaliyetin resimlerini çekler ama kendileri o resimlerde yokturlar  ve ve ve ……. bütün bunları yapan onlar adlarından söz edilmedi diye hiç bir şikayete bulunmazlar. Elbette yaptıklarının  bir karşılığı vardı  bunu toplumun ve Allah’ın  rızasını kazanmak için yaparlar.

Baştakiler,  başkanlar veya tanınan kişiler onlarda şüphesiz değerli zatlardır ama onlar toplum tarafından tanınmıştır fotoğrafları her yerde görülür, televizyona çıkarlar, devlet adamları yanında görünüp fotoğraf çekerler, her toplantıda onlardan söz edilir, toplantı yönetirler, yürüyüşten başta olurlar, nutuk çekerler,  onlar her toplantıda adlarından söz edilir ve bu önemli şahsiyetler bu şekilde toplumdan karşılık görüler,  peki ya adsız kahramanlar ne özel olarak fotoğraflarını çeken var nede toplantılarda onurlandırılıp yaptıklarından söz ederler. Onlar hizmet eder,  çünkü gönüllüdürler

Yazımı yaşanan örneklerle süsleyelim…

İşte bir örnek

Aşağıdaki  resme  bakın  Türkmen toplumun lideri olan ata Hayrullah’ın anıtını önemli bir gün için hazırlıyorlar,  hazırlayanlar  başkanları ve adsız genç kahramanlardır . Bu görünen adsız  kahramanları anlatmaya hacet yok sakın olan bunların işsiz güçsüz olduğunu düşünmeyim bunların hapsi okumuş ya lise  yada üniversite  öğrencisidirler gerçi işçi de olsalar fark etmez.

Bu da başka  örnek;  Türkmeneli  deki gençler, o gönüllü adsız kahramanlar yaptıkları karşılıksız fedakarlık bazı zaman örnek olsunlar diye başkanları ile cadde temizlemeleri   . Bu adsız kahramanlara kim bravo dedi veya plaket verdi veya onlarla röportaj yaptı veya yanlarında durup resim çekti.

Bir önek daha T.Ö.G.B  binasını yine terör  kurşun yağdırdı ama kahraman adsız gençler toplumumuzu milli olan secime çağırmak için ev ev dolaşıyorlar. Acaba resimde olanlar adlarını biliyor musunuz ?

Birde bu ve başka gençler  Türkmen okulunu terör laneti sonucu  okul her şeyi alt üst olmuş  gönüllü kahramanlar bu okulu düzeltmesi, temizlenmesi  ve tamirini üstlenerek geleceğimiz olan çocuklarımız için hazırladır.

Bu resime bakın yüzleri bile belli değil korkusuzca bayrağını astırıyor hemde Türkmenelide hemde güvenliğin kötü olduğu zamanlar,  kim bizi tanıtıyor caba der gibi? Ama hizmet tanıtılmak istemez.

Çok sevdiğim  dostum  kardaşlıkta ( kardaşlık Temmuz – Eylül 2012  sayı 55 ) yayınlanan  bir makalesinde

Türkmen Diasporası Gereksiz Mi? Diye dışarda yaşayan sivil kuruluş başkanlarından anlatı ve onlar önemli dedi ve Türkmeneli için çok şey yaptılar dedi ve adlarını verdi ,  bende  kabul ediyorum , peki adsız kahramanlar Türkmen  Diasporasında hiç mi  rolü  yok mu?  Bu kahramanlar olmasaydı  adları geçen başkanların başarı olmaları mümkün olabilir miydi?

Aşağıdaki örnek resme bakınız  bu adsız kahraman  gençlere ,  tâ kekrkük’ten İstanbul’a  bir haftalığa  ( DÜNYA HALK OYUNLARI FESTİVALİ 01-09.2013 ) için geldiler boy gösterdiler başarılar sergilediler  başkan  Mardin Kökkaya  ve yardımcısı Haydar bey ve  Türkmeneli’den  Dakuk   folklor ekibi lise gençleri   bir hafta boyunca   gösteri  yaptılar ve Türkmenelini  tanıtılar.

Peki Kim onların bu hizmetine tanıklık etti? kim bunlara plaket verdi?  hangi sitede yayınlandı? acaba bunların  başarısı  Türkmen  Diasporası   değiller miydi ?

Dışarda olan festivaller Irak ve Türkmen bayrağını sallayarak katılmaları ve yürüyüş yapmaları yürüyüşü hazırlayan  ve yürüyenler adsız kahramanlardır kabul ederim .  İş te bir örek daha Aşağıdaki resim Türkmeneli dışında bizi tanıtıyorlar bunlar adsız  kahraman Türkmen gençleridir .

Ve bir başka örnek  doktora öğrenci   genç, gönüllü olarak posta işlerinden, dergilerin dağılmasına, makalelerin yazılmasında bıkmadan usanmadan bu işlere gönül vermesi. Bütün bunları içten yapması ve bu işler için her hangi bir karşılığı olmadan kendiliğinden bunları gönüllü olarak yapması ibretle ders alınması gereken bir örnektir.

Bir başka önekle adsız kahramanların hikayesinden bire  bir yaşadım ( Türkmen katliamına son ) İstanbul’da yürüyüş yapıldı,  bu  tarihi yürüyüşte herkes kendi resmini hatıra olsun diye çekti: Birde dernek için resim çeken bir adsız kahramanla olan  diyaloğuma hiç unutmam.  Bu adsız kahraman  dernek için  çektiği resimlerin  hapsini panoda yayınlanmıştı  o resimlere bakıyordum kendisi de  yanımda duruyordu ona sataştım dedim ki siz yürüyüşte var midin,  dedi tabi bu resimleri ben çektim dedi,  nasıl olur sen resimlerde yoksun ispatın ne dedim,  dedi ki bak bu resime,  baktım resimde kalabalık ve sayın Kemal Bayatlı federasyon başkanı Irak konsolosluğu önünde bildir okuyor dedim ne var bunda sen neredesin dedi ki Kemal beye mikrofonu uzatan ve tutan benim sadece elim gözüküyor dedi ,  onlarca resim arasında sadece elin resimi var . İşte yazımın özeti  bu ve adsız kahramanların hikâyesi bu. Örekler çoktur yazmadığım o adsız kahramanların hikayelerini  kitaplar haline gelir .

Bütün gönül elçileri olan adsız kahramanlar hep gönlümüzdesiniz ve bilin ki kul bilmezse halik bilir. Hapsinize sevgi ve saygılarım, Allaha emanet olun

Kardaşlık Dergisi Sayı 65

Kerkük Kitapçısı

Türkmen araştırmacı, şair ve yazarların ölümsüz eserleri artık tek çatı altında!

Kardaşlık Dergisi
Popüler Makaleler